Natuur en Kultuur

Natuur & Cultuur

De Kinda regio heeft betoverend mooie landschappen, fantastisch mooie uitzichtpunten, eindeloze wandelpaden, pittoreske huisjes en gebouwen en maar liefst 250 meren waar je heerlijk kunt zwemmen, vissen, kanoën, picknicken of gewoon genieten van het uitzicht. Een kleine greep uit de bijzondere plekken in de regio:

Sommen Meer
Plaats: Sommen district
Reistijd: 20 minuten
Website: www.sommenbygd.se

Dit meer staat bekend als Sagolika Sommen, ofwel Sprookjesachtig Sommen. Het water in het meer is zo schoon, dat je het zonder probleem kunt drinken. In afmeting is Sommen het 15e meer van Zweden. Het landschap en de kusten zijn betoverend mooi. Er zijn diverse toppen rondom het meer met geweldige vergezichten over het hele meer. Rondom het meer zijn tal van bezienswaardigheden. Met de auto kun je helemaal om het meer heenrijden. Absoluut een aanrader, want deze weg is zonder meer één van Zwedens’ mooiste wegen. De weg loopt vlak langs het water heen, door de bossen en over de heuvels en trakteert je op fantastische vergezichten. Het meer heeft 365 eilanden. Op het meest bekende eiland – Torpön Eiland – is onder meer een aquarium, alwaar je alle vissen uit meer Sommen kunt bewonderen. Tevens vind je hier een schaalmodel van het meer, als ook informatie over dit gebied via touch screen technologie. 

Humlehög Ravijn

In de directe omgeving van de camping bevindt zich een van de grootste geologische bezienswaardigheden in de regio, namelijk het Humlehög Ravijn, een 800 meter lang ravijn met steile wanden, ontstaan door een rivier van ijs, die zijn weg heeft gebaand door de rotsen tijdens de ijstijd. Deze bezienswaardigheid ligt op de wandelroute ‘Östgötaleden’.

Misterfalls Meadows
In de directe omgeving van de camping bevindt zich ook één van de best bewaarde weiden van Zweden. Tevens vind je hier in de zomer een grote variëteit aan vlinders. Vanaf de camping kun je hier naar toe wandelen (sportieve wandeling van ongeveer een uur, met een te overbruggen hoogteverschil van zo’n 80 meter). Ook met de fiets en auto is deze plek te bereiken.

Kisa Emigranten Museum / Cafe Columbia
Klein museum in één van de oudste gebouwen van Kisa (18e eeuw) welke het verhaal verteld over de golf van emigranten van Zweden naar Amerika. Kisa was destijds niet alleen de eerste plaats in Zweden vanwaar vele Zweden hun weg naar Amerika vonden, maar ook de plaats waar de meeste Zweden hun emigratie avontuur naar Amerika begonnen.

Kinda Kanaal
Plaats: Kinda
Reistijd: 20 minuten
Website: www.kindakanal.se

Kinda kanaal is één van de mooiste waterwegen van Zweden. Het is geen gewoon kanaal, want het bestaat feitelijk uit een 5 tal wonderschone meren die met elkaar verbonden zijn middels kanalen. Je vaart dus feitelijk van meer naar meer. Het kanaal is in totaal 90 km lang en het hoogte verschil dat overbrugt wordt is 50 meter! Er zijn in totaal 15 sluizen. Kinda kanaal verbindt het Roxen meer (Göta Kanaal) met het Åsunden meer. In de zomermaanden zijn er rondvaarten tussen Rimforsa en Linköping.