Natur och Kultur

Natur & kultur

Regionen Kinda är känt för sin vackra natur med fantastiska utsiktspunkter, ändlösa vandringsleder, gamla byggnader och ungefär 250 sjöar där du kan njuta av ett dopp, fiska, paddla kanot eller varför inte ha en picknick. Ett litet utbud av härliga platser i bygden:

 

Sjön Sommen
Plats: Sommen området
Reitid: 20 minuter
Webbsida: www.sommenbygd.se

Det här området står känt som Sagolika Sommen. Sommen är den 15e största sjön i Sverige. Stränderna och landskapet runt Sommen är en upplevelse att njuta av. Det finns många sevärdheter runt Sommen. Du kan ta bilen och köra runt sjön och stanna till där du vill. Det här är en utav Sveriges vackraste vägar. Vägen går längs med sjön på många sträckor. Sjön har ungefär 365 öar. På den mest Kända ön – Torpön – finns det ett akvarium där du kan beundra och Studera fiskar som leve i sjön Sommen. Här finns även en uppbyggd modell över sjön med bildskärms teknologi.

 

Humlehögs Ravin

Från campingen kan du vandra till Humlehögs ravinen. En utav de största geologiska sevärdheterna i vår region. Det är en 800 meter lång ravin med sluttande väggar som uppstod under istiden. Den här sevärdheten ligger läns med Östgötaleden (vandring).

 

Misterfalls Ängar

I omgivningen från campingen befinner sig gamla bevarade kulturängar. På våren har man chans att se orkidéer. En stor variation av fjärilar kan man se på sommaren. Om du utgår ifrån campingen är denna vandring ungefär 1 timma. Höjdskillnaden är ungefär 80 meter. Denna Plats kan du även nå med bil och cykel.

 

Kisa Emigrant Museum / Cafe Columbia

Ett litet museum i en av de äldsta byggnaderna i Kisa (1800 talet) där du kan se historian om svenskar som emigrerade till Amerika. Kisa var det första platsen och även den plats där mest svenskar påbörjade sitt äventyr till landet med guld i väst.

 

Kinda Kanal

Plats: Kinda
Ristid: 20 minuter
Webbsida: www.kindakanal.se

Kinda kanal är en utav de vackraste vattenvägarna i Sverige. Det är ingen vanlig kanal utan hänger samman av ett 5 tal sjöar som däremellan är sammanbundna av kanaler. Du åker från sjö till sjö. Kanalen är 90 km lång med en höjdskillnad på 50 meter! Det finns totalt 15 slussar. Kinda kanal förbinder sjön Roxen (Göta Kanal) med Åsunden sjö. Under sommarmånaderna kan du åka passagerarbåt mellan Rimforsa och Linköping.